Verschillende inbraken bij tandartsen in Oost-Nederland

Enschede – In korte tijd zijn verschillende tandartspraktijken in Oost-Nederland slachtoffer geworden van inbrekers. In drie van de vier gevallen werd dure apparatuur weggenomen. De schade loopt per geval in de tienduizenden euro’s.

In één week tijd was het raak in Weerselo, Zwolle, Enschede en Hengelo.

In Weerselo werd op vrijdagochtend 26 november duidelijk dat er tussen 23:30 uur en 06:30 uur was ingebroken bij een Tandheelkundig Centrum aan de Holtwijkerstraat. De deur werd geforceerd en er was dure apparatuur weggenomen. Een dag later, op zaterdag 27 november, werd een tandartspraktijk aan de Vrouwenlaan in Zwolle slachtoffer. Rond 20:00 uur ’s avonds werd er ingebroken. Er werd door de politie direct buurtonderzoek verricht, maar helaas zonder resultaat.

Op maandagmorgen 29 november werd duidelijk dat er bij een tandartsenpraktijk aan de Roessinghsbleekweg in Enschede was geprobeerd in te breken. Deze inbraak slaagde niet en hier bleef het dus bij een poging.

Op woensdagochtend 1 december kwamen medewerkers van een tandartspraktijk aan de Wolter ten Catestraat in Hengelo erachter dat ook zij slachtoffer waren geworden, ergens in de voorgaande avond, nacht of vroege ochtend.

Getuigenoproep
De politie roept getuigen van de inbraken op om zich te melden. Alle informatie, hoe klein het misschien ook lijkt, kan relevant zijn voor het onderzoek. Vanzelfsprekend zijn beelden (denk aan videodeurbellen, bewakingscamera’s of dashcams) ook welkom. Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000.

Tandartsen worden helaas vaker slachtoffer van inbrekers die het gemunt hebben op dure apparatuur. De politie heeft het vermoeden dat dit in veel gevallen verband houdt met mobiel banditisme. Het gaat dan om bendes die internationaal opereren en in een korte periode toeslaan op meerdere plekken in een regio. De kans is dus reëel dat de apparatuur naar het buitenland wordt gebracht.

De politie verneemt het graag als er toch apparatuur in Nederland wordt aangeboden. Ook dat kan gemeld worden via de genoemde nummers.

Tips voor praktijken
Eerder dit jaar werd er in samenwerking met beroepsorganisatie KNMT al gewaarschuwd voor inbrekers. Enkele tips voor praktijken:

Zet dure apparatuur uit het zicht
Haal (als die eraan zitten) dongels uit de apparaten
Controleer bij het verlaten van de praktijk of alles goed op slot zit en vergeet niet het alarm aan te zetten
Zie je iets verdachts, neem dan direct contact op met de politie via 112.

Wat is mobiel banditisme?
Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. Denk aan misdrijven zoals winkeldiefstal, woninginbraak, oplichting en zakkenrollerij. Criminelen in deze bendes zijn vaak maar een korte tijd in Nederland. Zij verblijven meestal op campings, in recreatieparken, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een ander land of gaan ze terug naar het thuisland.

(Bron: politie)