26-jarige man uit Enschede krijgt 12 maanden celstraf voor oplichting via Marktplaats

De 26-jarige hoofdverdachte uit Enschede stond bekend als ‘de professor’.

Een groep jongemannen is veroordeeld voor hun rol in een groot aantal oplichtingen via Marktplaats. Zij vormden een criminele organisatie waarin de ene zich voordeed als koper of verkoper en een ander via internetbankieren de bankrekening van het slachtoffer plunderde. Het geld ging naar rekeningen van katvangers. Kort na de overschrijving namen ze de grote bedragen contant op bij een pinautomaat. Dit alles vereiste een strakke organisatie.

De 26-jarige hoofdverdachte uit Enschede stond bekend als ‘de professor’. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 12 maanden. De verdachten met kleinere rollen krijgen lagere en soms deels voorwaardelijke celstraffen of taakstraffen, zoals de 21-jarige Hengeloër in deze uitspraak. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van 13 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Een groot deel van het gestolen geld is vergoed door de banken, maar niet alles. In totaal moeten een aantal veroordeelden bijna 18.000 euro aan schadevergoeding betalen