Straffen voor vechtpartij Kalanderstraat Enschede

Enaschede – De rechtbank Overijssel veroordeelt drie minderjarige jongens uit Enschede wegens hun aandeel in een vechtpartij in het centrum van hun woonplaats.

De hoogste straf is voor een 15-jarige jongen uit Enschede, die het meeste geweld gebruikte van de drie. De rechtbank veroordeelt hem wegens dubbele poging tot doodslag tot tweeënnegentig dagen jeugddetentie waarvan negentig dagen voorwaardelijk plus een taakstraf van honderdtwintig uur.

De andere twee verdachten, 15 en 14 jaar oud, krijgen straf wegens respectievelijk zware mishandeling en openlijke geweldpleging. De rechtbank veroordeelt deze 15-jarige tot 32 dagen jeugddetentie waarvan 30 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 90 uur. De 14-jarige verdachte moet een taakstraf van 24 uur uitvoeren. De zaak tegen een vierde, 16-jarige verdachte wordt op een later moment behandeld.

Botsing
In de middag van 17 oktober vorig jaar fietsen de vier jongens door de Kalanderstraat in het centrum van Enschede. Daar komt de groep in botsing met twee mannen. Tussen de groep jongens en de twee mannen ontstaat een woordenwisseling, waarna de twee mannen weg willen lopen. De groep jongens loopt echter achter de mannen aan en zoekt opnieuw de confrontatie, waarna een vechtpartij ontstaat. De twee mannen kunnen niet op tegen de groep jongens en belanden beide op de grond.

Op beelden van de vechtpartij die een getuige heeft gemaakt is te zien hoe schokkend het geweld is dat de jongens vervolgens gebruiken. Een van de mannen krijgt, terwijl hij weerloos op de grond ligt, verschillende trappen tegen zijn lichaam en zijn hoofd. Hij raakt daardoor bewusteloos. Ook op de andere man wordt ingeslagen en getrapt terwijl hij al zittend zijn gezicht probeert te beschermen. Na de vechtpartij lopen de jongens weg, de mannen hulpeloos en met forse verwondingen op straat achterlatend.

Kans op overlijden

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de 15-jarige jongen die onder meer beide slachtoffers getrapt heeft terwijl ze al op de grond lagen, door zulk heftig geweld te gebruiken bewust de kans aanvaard dat de mannen zouden overlijden. Vooral voor het schoppen tegen het hoofd geldt dat het algemeen bekend is dat dit tot de dood kan leiden. De rol van de andere twee jongens in het geweld was minder groot.

Straffen
De rechtbank houdt bij het opleggen van de straffen rekening met een advies van de Raad voor de Kinderbescherming, waaruit onder meer blijkt dat de kans op herhaling klein is. Ook houdt de rechtbank rekening met de zeer jonge leeftijd van de verdachten, die ten tijde van de vechtpartij pas 14 of net 15 jaar oud waren. De voorwaardelijke detenties voor twee van de drie verdachten worden opgelegd om te voorkomen dat ze opnieuw strafbare feiten plegen.

(bron: rechtspraak)
(video: Youtube)