Preventieactie tegen insluipingen in Enschede en Hengelo

Hengelo, Enschede – De politie heeft donderdag 15 mei in de wijk de Hasseler Es in Hengelo een wijkgerichte actie gehouden waarbij agenten zichtbaar aanwezig waren. In Enschede, in de wijken Hogeland Noord en ’t Perik is dezelfde actie gehouden maar samen met de wijkraad en bewoners.

Het doel van de acties is adequaat reageren op verdachte situaties en bewoners van preventietips voorzien, om zo het aantal inbraken en insluipingen terug te dringen.

De agenten in Hengelo zijn in uniform gekleed van 16.00 uur tot 20.00 uur zichtbaar in de wijk aanwezig geweest. Er is door agenten gekeken hoe inbraakgevoelig woningen, schuren en geparkeerde auto zijn.

Opvallend is dat toch nog veel bewoners hun navigatie in de auto laten zitten. Tevens zijn er veel onafgesloten schuur- en poortdeuren en achterdeuren aangetroffen. Betrokken bewoners zijn voorzien van tips. Bij de bewoners die er niet waren is een voetje neergelegd.

In Enschede is tijdens de wijkschouw tussen 19.00 uur en 21.30 uur door de wijkagent, wijkraad en bewoners een preventieactie gehouden. Hoewel het merendeel van de bewoners wel deuren en poorten gesloten hadden zijn ook hier nog diverse onafgesloten deuren aangetroffen en voetjes achtergelaten bij de niet aanwezige bewoners.

Positieve bewoners
Zowel in Hengelo als Enschede kregen de agenten veel positieve reacties van de bewoners. Veel bewoners waren zich er niet van bewust dat als zij op de bovenverdieping van hun woning zijn, kwaadwillenden ongestoord de woning of schuur binnen kunnen lopen om zo hun slag te slaan.

Sluit ramen en deuren ook als u even naar boven gaat
Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen.

De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is.

De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Tips
Openstaand raam / deur
Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.

Tip:
Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.
Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus
Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.

Tip:
Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

Overige tips:
Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
Laat geen kostbaarheden, zoals I-pads en laptops zichtbaar liggen als u weg bent
Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
Op uw mobiele apparaten kunt u track&trace software installeren zodat u op afstand uw apparaten kunt lokaliseren.
Registreer uw goederen
Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. Op http://www.dnavaneensieraad.nl/ kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen.

U kunt ook het kostbaarheden registratieformulier van Politiekeurmerk downoloaden of gebruik de app van www.stopheling.nl.

Bel 112 bij verdachte situaties
Waarom is het belangrijk om 112 te bellen bij (inbraak)verdachte situaties?
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn.

Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed.

Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.

(bron: politie)