Hennepkwekerijen ontdekt in Enschede en Hengelo door tip en brand

Hengelo, Enschede – In de nacht van vrijdag op zaterdag 12 april is een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld in een woning aan de Bilderdijkstraat in Hengelo. Zaterdagochtend brak er brand uit op de zolder van een woning aan de Hengeveldebrink in Enschede. De brand bleek veroorzaakt door de hennepteelt die op de zolder plaatsvond.

Vrijdagnacht stelde de politie rond 03.30 uur, naar aanleiding van een tip, een onderzoek in in de woning in Hengelo. Op twee slaapkamers en op zolder bleek een hennepplantage te zijn aangelegd met ruim 550 stekjes. Ook is een kleine hoeveelheid henneptoppen aangetroffen. Alle apparatuur en planten zijn in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. Vermoedelijk legt de energieleverancier een naheffing op. De 42-jarige bewoner is ter plekke aangehouden en op het politiebureau ingesloten. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Brand door hennepteelt
Rond 11.00 uur op zaterdag 12 april werd de zolderbrand gemeld in een tussenwoning aan de Hengeveldebrink in Enschede. De brand bleek te zijn ontstaan door de hennepteelt die op de zolder plaatsvond, vermoedelijk door oververhitting van een lamp of ander apparaat. Er bleek ook sprake van het illegaal aftappen van stroom. Naar schatting hebben er een paar honderd planten op de zolder gestaan. De zolder is volledig uitgebrand. Twee naastgelegen woningen liepen rookschade op. Er is een 44-jarige man uit Enschede aangehouden op verdenking van de hennepteelt. Hij zou de huurder zijn van de zolder. De man is ingesloten voor nader verhoor. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Overlast en brandgevaar
Een hennepkwekerij lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Henneptelers veroorzaken regelmatig overlast in woningen en maken de buurt onveilig. Een kwekerij kan schade en overlast veroorzaken door lekkages, stank en schimmelvorming. Daarnaast is het brandgevaar groot; vaak tappen henneptelers onverantwoord en onveilig elektriciteit af waardoor er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien kosten deze kwekerijen ons allen geld. Het illegaal stroom aftappen door henneptelers leidt tot een hogere energierekening voor iedereen, ook voor u.

Hoe herken ik een hennepkwekerij?
Er zijn verschillende signalen die op een hennepkwekerij in uw buurt kunnen wijzen:
– Warme en/of vochtige muren
– Non-stop zoemende of brommende geluiden
– Afgeplakte ramen, ramen en gordijnen die nooit open gaan
– Stankoverlast in de vorm van henneplucht
– Bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
– Stroomstoringen op het elektriciteitsnet, zoals knipperende lampen of schommelingen in de stroomsterkte
– Continue condensvorming op de ruiten
– Bewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn in combinatie met één of meerdere van de bovenstaande signalen.

Meld het bij de politie!
Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt hennep wordt gekweekt? Aarzel dan niet en bel de politie via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

(bron: politie)