Zesde aanhouding in onderzoek poging brandstichting Moskee Enschede

Enschede – In het onderzoek naar de poging brandstichting bij de moskee in Enschede, is op maandag 23 mei opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man uit Enschede, die wordt verdacht van samenspanning/voorbereiding van brandstichting met terroristisch oogmerk. De man wordt donderdag 26 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris in Almelo.

De poging brandstichting vond op 26 februari plaats bij de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Op dat moment waren in de moskee mensen aanwezig, waaronder kinderen.

In het onderzoek naar de brandstichting werden al eerder vijf aanhoudingen verricht, waarmee het totaal aantal aanhoudingen op zes komt. Op dit moment zitten nog vijf personen in voorlopige hechtenis; drie mannen van 34 jaar, een man van 36 jaar en een man van 24 jaar, allen uit Enschede. De 27-jarige vrouw die op 5 april werd aangehouden, is op 22 april door de raadkamer van de rechtbank in vrijheid gesteld. De officier van justitie beslist of zij nog verder vervolgd gaat worden voor betrokkenheid bij de poging brandstichting.

Voor de vijf mannen is op vrijdag 8 juli om 9.00 uur een pro forma/regiezitting gepland bij de rechtbank in Almelo. Voor de 34-jarige man die op 27 februari als eerste werd aangehouden, is bovendien een pro forma zitting gepland op 10 juni om 13.00 uur. Deze pro forma is noodzakelijk omdat de man binnen de gestelde termijn (na maximaal 104 dagen) op zitting moet verschijnen.

(bron: OM)