UPDATE: Politie houdt nog twee verdachten aan voor plofkraak Brouwerijstraat

Enschede – Op woensdag 13 april zijn door onder andere het arrestatieteam op twee adressen in Enschede twee mannen aangehouden. Deze twee worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de enorme explosie bij de geldautomaat en diefstal van geld in de Brouwerstraat op 11 maart jl.

Op vrijdagochtend 11 maart 6.30 uur vond er in deze straat een enorme explosie plaats bij de pinautomaat. De kracht van deze explosie was zo groot dat onderdelen van de automaat in het rond vlogen. Eén onderdeel boorde zich in de gevel van een pand aan de overzijde van de straat. De daders gingen er op twee motoren als een haas vandoor. Door oplettende getuigen kon de politie na een korte achtervolging meteen twee verdachten met een deel van de buit aanhouden. De andere verdachte(n) ontkwam(en). Achter één verdachte op de motor heeft de politie een achtervolging ingezet maar deze uiteindelijk gestaakt omdat het te gevaarlijk werd voor de vluchtende man of het overige verkeer.

Door de recherche werd uitvoerig onderzoek gedaan dat leidde tot de aanhouding van de twee verdachten van vandaag. Aansluitend op de aanhoudingen wordt onder leiding van de rechter-commissaris nog uitvoerig onderzoek gedaan in de woningen. Hierbij zijn betrokken; explosievenexperts, de forensische opsporing en de tactische recherche. Door de rechter-commissaris werden diverse goederen ten behoeve van het onderzoek in beslaggenomen en overgedragen aan het onderzoeksteam. Er werden op één adres voorwerpen gevonden waarmee je een explosief kunt maken. Deze zijn uit de woning verwijderd. Bij toeval werd nog een hennepkwekerij aangetroffen van 100 planten. De recherche kijkt tevreden terug op de doorzoeking. Er zijn tal van voorwerpen die interessant zijn voor het vervolg van het onderzoek. Hierover kan in belang van het onderzoek niet in detail worden getreden. De verdachten zijn beide in verzekering gesteld.

Levensgevaarlijk
Bij plofkraken werd in het verleden vooral gas gebruikt om een explosie te veroorzaken. Een manier die zelden tot succes leidde maar wel grote schade aanrichtte. Banken hebben serieuze fysieke preventiemaatregelen genomen. Onderzoek aan deze pinautomaat wees uit dat er gebruik was gemaakt van een grote hoeveelheid explosieven. Door de enorme kracht die bij de explosie vrij kwam is er grote schade ontstaan aan gebouwen. Levensgevaarlijk voor bewoners in het gebouw zelf en nog gevaarlijker voor toevallige voorbijgangers. Dit had fataal kunnen aflopen. Op beeldmateriaal was te zien dat kort voor de explosie nog een fietser langsreed.

Prioriteit
De gevaar zetting voor de omgeving is voor de politie onacceptabel. Dat geldt ook voor toekomstig vergelijkbare plofkraken. Net als deze zal dit met de hoogste prioriteit worden opgepakt en verantwoordelijken worden opgespoord. De politie heeft een (inter)nationaal rechercheteam geformeerd om deze vorm van criminaliteit op te sporen en aan te pakken.

bron: politie
foto: 112Twente.nl | News United – Deze foto bestellen? Ga naar www.newsunited.nl)