UPDATE: Bestuurder aangehouden voor poging doodslag na wilde achtervolging door Enschede

Enschede – Een bestuurder van een personenauto vluchtte voor de politie en reed zo extreem gevaarlijk dat de politieagenten de achtervolging staakten. Bij een latere melding is een man aangehouden als verdachte van poging doodslag op politiemedewerkers.

Net na middagnacht, op zondag 1 mei 2016, kwam bij de politie een melding binnen dat er een auto zich had vastgereden op een speelplantsoen voor kinderen aan de Jacob van Ruysdaelstraat in Enschede.
De gealarmeerde agenten zagen de betreffende auto staan met achter het stuur een onbekende man. De agenten parkeerden hun dienstauto schuin op de weg om het eventueel wegrijden van de bestuurder te voorkomen. Bij het zien van de politieagenten trok de bestuurder zijn voertuig op en passeerde hen met hoge snelheid. Daarbij raakte hij de politieauto opzettelijk hard. Hierdoor kwam de politieauto in botsing met aldaar geparkeerd staande auto’s. Die hierdoor ook beschadigd raakten.

Achtervolging
De politieagenten draaiden hun voertuig en zetten de achtervolging in met optische en geluidssignalen. De onbekende bestuurder reed met zijn auto vanaf de Jacob van Ruysdaalstraat in de richting van de Zweringsweg en daar sloeg hij eerst rechtsaf en dan weer linksaf de Nicolaas Maesstraat in richting de Elferinksweg. Op de Elferinksweg sloeg hij rechtsaf en reed in de richting van de Pathmossingel. Daar reed hij rechtdoor de Emmastraat in. De snelheid waarmee de man reed was rond de 100 kilometer per uur. Ondertussen werden de gegevens van de auto opgevraagd. Deze bleek echter op naam te staan van een leasemaatschappij.

De achtervolging van de bestuurder ging daarom verder. De bestuurder bleef extreem gevaarlijk en totaal onverantwoord rijden. Meerdere malen haalde hij capriolen uit waardoor de politieagenten, als ze niet alert zouden hebben gereageerd, mogelijk dodelijk verongelukt of zwaar gewond zouden zijn geraakt. Via de Gronausestraat en de Zuid Esmarkerrondweg reed de man in de richting Enschede Zuid. De auto bleef met hoge snelheden rijden en ontweek wegblokkades die opgezet waren door andere politieagenten in de omgeving van het Diekmanterrein. De bestuurder reed echter door, de Wethouder Beverstraat op.

Niet voornemens te stoppen
Bij de kruising met de Varviksingel met de Getfertsingel heeft een politieagent tot twee keer toe met de politieauto tegen de achterzijde van de betreffende auto gebotst. Het lukte de politieman om naast de vluchtende bestuurder te rijden en de auto ‘aan te tikken’. De auto draaide door deze actie om zijn as en stond dwars voor de politieauto. De politieagenten zagen dat de man wild aan zijn stuur draaide en alsnog kans zag om zijn weg te vervolgen. De agenten besloten, omdat de gevaarzetting te hoog was geworden, om te stoppen. Ze kregen het idee dat de vluchtende bestuurder niet voornemens was te stoppen en hebben hem, uit eigen en zijn veiligheid, laten gaan.

Verkeerde sleutel?
Omstreeks 2.25 uur kwam er een melding bij de meldkamer van de politie dat er overlast werd veroorzaakt door een man aan de Wethouder Nijhuisstraat in Enschede. De politieagenten troffen een 38-jarige man uit Enschede in de omgeving van het winkelcentrum aan. De man hing een vreemd verhaal op waarin hij uitlegde hoe hij aan zijn letsel in zijn gezicht kwam. De politieagenten wilden voor de man een ambulance bellen. Dit wilde hij niet. De man liep naar een auto en probeerde deze met een sleutel te openen. Dit lukte hem niet. De politieagent kreeg het idee dat hij de verkeerde sleutel had en vroeg in wat voor auto hij reed. De autosleutel die de man toen aan de agent liet zien bleek van het merk te zijn van de auto die betrokken was geweest bij de achtervolging. Aan de sleutel zat een label met daarop hetzelfde kenteken als van de vluchtende auto. De politieagent heeft de man daarop aangehouden voor poging doodslag.

Vervelend en agressief tijdens medisch onderzoek op de eerste hulp
Omdat de man gewond was hebben de agenten hem eerst voor nader onderzoek naar de eerste hulp gebracht. Maar daar wilde de 38-jarige man niet meewerken aan een medische behandeling. Hij gedroeg zich vervelend en agressief. De man is daarna opgesloten in het arrestantencomplex in Borne waar hij later is beoordeeld door een GGD-arts. Door dit incident raakten twee politievoertuigen beschadigd. Betrokken politieagenten hebben aangifte van poging tot doodslag gedaan.

De politie inventariseert de schade die toegebracht is aan derden en stelt een nader onderzoek in.

(bron: politie)