UPDATE (VIDEO): 20 brandweermensen ingezet om de brand Lonneker Molen te bestrijden.

Lonneke – Op zaterdag 13 februari werd om twee uur melding gemaakt bij brand in de Lonneker molen aan de Lonneker Molenweg in Enschede. Een buurvrouw heeft de brand opgemerkt en de Meldkamer Twente gebeld. In de molen zitten rookmelders met een doormelding naar een particuliere alarmcentrale, ook daar kwam de melding van brand binnen.

De brandweer is in eerste instantie uitgerukt met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uit Enschede. Later werden een tweede hoogwerker uit Oldenzaal en twee waterwagens uit Hengelo en De Lutte opgeroepen om te assisteren bij het bestrijden van de brand.

De brand heeft gewoed in de rietgedekte buitenzijde van de molen. De brandweer heeft aan twee kanten van de molen een baan riet verwijderd, om zo een stoplijn te creëren en dat heeft gewerkt. Ook heeft de brandweer gebruik gemaakt van de aanwezige sprinkler in de molen. Door hier water op te zetten, is voorkomen dat de brand naar binnen is doorgeslagen. “In ons opleidingsprogramma is uitgebreid aandacht besteed aan het blussen van brand in een rietgedekte kap. En onlangs hebben we nog realistisch geoefend bij deze molen. Dit tezamen met de brandpreventieve voorzieningen heeft zeker bijgedragen aan het behoud van de molen,” aldus René Schage, Officier van Dienst van Brandweer Twente. Het sein brandmeester is om 04.40 uur gegeven, de brandweer is nog tot 06.00 uur bezig geweest met nablussen.

Het onderzoek van de politie naar de oorzaak van de brand loopt nog, hierin wordt brandstichting ook bekeken. De schade aan de monumentale molen is aanzienlijk, maar herstelbaar. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

In totaal zijn meer dan 20 brandweermensen ingezet om de brand te bestrijden.

(bron: Brandweer Twente)
(foto en video: 112Twente | www.112Twente.nl)