Rustige jaarwisseling voor brandweer in Twente

Enschede – De jaarwisseling verliep voor Brandweer Twente beduidend rustiger dan vorig jaar. Het aantal uitrukken lag ongeveer gelijk aan die in 2014.

De brandweer is in totaal 98 keer gealarmeerd. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar er was ook sprake van wat grotere incidenten, zoals gas- en waterlekkages en auto- en woningbranden. Er is in Twente geen sprake geweest van (verbaal) geweld tegen brandweermedewerkers.

Het aantal meldingen was een stuk minder dan vorig jaar toen de brandweer 149 keer moest uitrukken. De concentratie van de uitrukken lag vooral in de grotere steden zoals Almelo, Hengelo en Enschede. Maar ook de overige gemeenten hebben beduidend minder meldingen gehad. Hierbij ging het vooral om container-, afval- en coniferenbrandjes.

Oudejaarsdag
Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 72 keer gealarmeerd voor een incident. Dat is duidelijk minder dan vorig jaar toen de brandweer 96 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

Nieuwjaarsnacht
Na middernacht tot 06.00 uur in de ochtend moest de brandweer 26 keer in actie komen. Dat is ook minder dan vorig jaar. Het bleef de hele nacht relatief rustig.

Grote incidenten
In de vroege ochtend op oudejaarsdag is er brand ontstaan in een tot wooneenheden omgebouwde voormalige schooltje aan de Johanninksweg in Denekamp. Bij aankomst was de brand al uitslaand. Er is opgeschaald naar grote brand. Vele kazernes uit Twente zijn ingezet bij de bestrijding. De brandweer kon helaas niet meer doen dan het pand gecontroleerd laten uitbranden. Het gebouw is volledig verwoest. Bij de brand is er asbest verdacht materiaal vrijgekomen. De verspreiding heeft zich beperkt tot de directe omgeving. Het opruimen van het asbest zal in overleg met de gemeente plaats vinden. Een van de bewoners is met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht.

Agressie
In Twente is er dit jaar geen agressie tegen brandweermensen geweest.

(Bron: brandweer Twente)