Rechtbank laat verdachte aanrander uit Enschede vrij

Almelo – De rechtbank schorst het voorarrest van een 51-jarige man uit Enschede, met ingang van aanstaande vrijdag, op voorwaarde dat de man zich door gedragskundigen laat onderzoeken.

De man zou afgelopen zomer in Hengelo een vrouw hebben betast en tegen haar gezegd hebben “Jammer, jij mooie vrouw.”

Het is niet de eerste keer dat de Enschedeër voor dit soort feiten voor de rechter staat. De man werd vorig jaar nog veroordeeld, omdat hij vrouwen en meisjes in winkels en treinen had lastiggevallen. Daarvan loopt hij nog in een proeftijd.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens gedragskundigen, die de Enschedeër in het kader van een eerdere strafzaak onderzochten, is de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar vanwege zijn verstandelijke beperking.

Een foto van de man werd vorig jaar vaak gedeeld op Facebook. Behalve de foto bevatte het bericht de waarschuwing ‘pas op voor de vieze man’.

Onderzoek in Pieter Baan Centrum

De officier van justitie verzocht de rechtbank om de man te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. De man gaf aan dat hij alleen in vrijheid wil meewerken aan een onderzoek door een psychiater en een psycholoog.

Ook nam de rechtbank mee dat de man al een lange tijd in voorarrest zit. De Enschedeër kreeg wel de waarschuwing mee dat hij zijn handen voortaan thuis moet houden. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een retourtje richting de cel. Wanneer de zaak opnieuw voor de rechter komt, is nog onduidelijk.

(bron: RTV-Oost)