Politie zoekt verdachten van laffe berovingen van ouderen

Enschede, Hengelo – De politie is op zoek naar drie personen in een zwarte auto met Duits kenteken. De drie worden ervan verdacht dat ze op dinsdag 14 april in Enschede en Hengelo drie vrouwen op straat van hun sieraden beroofden. Ze deden dit via de zogenaamde knuffeltruc.

Wisseltruck door omhelzing
De eerste beroving gebeurde omstreeks 15.00 bij De Posten in Enschede. Een 76-jarige vrouw werd aangesproken door twee vrouwen, een oudere en een jongere. Vervolgens werd ze omhelsd door een van de vrouwen, die vlug haar gouden sieraden verwisselde voor nep sieraden. De vrouwen stapten vervolgens in een zwarte Audi en reden weg.

De tweede beroving gebeurde omstreeks 16.15 uur op de Leefsmastraat in Hengelo. Een 81-jarige vrouw zag, toen ze op voor haar woning op haar rollator zat, eerst een zwarte auto langsrijden met daarin een man en een vrouw. Vervolgens kwam er een onbekende vrouw aanlopen die de 81-jarige aansprak in gebrekkig Engels. De onbekende vrouw vroeg hoe laat het was. Er volgde een verhaal over een gewoonte om mensen sieraden te geven, waarna de vrouw een armband om de pols van de 81-jarige deed. Ook probeerde ze een ketting om haar nek te hangen. De 81-jarige kreeg argwaan en duwde de vrouw weg. Op dat moment kwam de zwarte auto aanrijden. In deze auto zaten twee personen. De onbekende vrouw stapte in en de auto reed weg richting Uitslagweg. Pas toen kwam de 81-jarige vrouw erachter dat haar gouden armband was vervangen door een nep exemplaar.

Het signalement van de onbekende vrouw:
getint uiterlijk
ongeveer 40-45 jaar
zwart lang haar in een strakke knot
ongeveer 1.70 meter lang
fors postuur
lichte broek en licht shirt met strepen over dwars

Gewelddadige vrouwen
De derde beroving gebeurde omstreeks 17.00 uur op de Lossersestraat in Enschede. Een 64-jarige vrouw uit Oldenzaal reed op haar scootmobiel richting Enschede. Ter hoogte van de parkeerplaats Haagse Bos reed een zwarte Audi haar tegemoet. De auto stopte midden op de parallelweg. Twee vrouwen, met een getint uiterlijk, stapten uit de auto en vroegen de weg naar het ziekenhuis. Plotseling begonnen de vrouwen de 64-jarige aan te raken. Ze duwde de vrouwen weg, maar die trokken met kracht nog snel een armband van haar arm af en probeerden tevergeefs een ketting los te trekken. Hierdoor liep het slachtoffer striemen op in haar hals en kreeg ze schaafwonden aan haar onderarm. Op dat moment kwam er een jogger aan, die gelijk hard begon te schreeuwen in de richting van deze onbekende vrouwen. De vrouwen sprongen daarop in de auto, die wegreed richting Losser. De zwarte Audi werd bestuurd door een man. Op de achterbank zat een kind. De Audi was voorzien van het Duitse kenteken: DU-HO423.

Getuige geweest of weet u meer?
Het overvallenteam van Politie Oost-Nederland district Twente is onmiddellijk een onderzoek gestart naar deze straatroven. Weet u wie er verantwoordelijk zijn voor deze laffe berovingen? Of heeft u informatie die kan helpen bij het onderzoek? Bel dan de politie via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl

Hoe werken de knuffeldieven?
Deze wijze van beroven staat bekend als de knuffeltruc. Het is een intimiderende en geraffineerde wijze van beroven, waarvan vaak ouderen het slachtoffer zijn. De slachtoffers hebben in veel gevallen niet in de gaten dat ze worden beroofd. De daders spreken hun slachtoffer aan, bijvoorbeeld omdat ze op zoek zijn naar een ziekenhuis. Als dank voor de hulp slaan ze een arm om je heen en hangen iets om je nek of arm. In dezelfde beweging zijn je eigen kostbaarheden weg.

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?
De politie waarschuwt mensen alert te zijn en zich nooit te laten omhelzen of knuffelen door de zogenaamd dankbare mensen door wie ze aangesproken zijn. Houd altijd afstand. Bent u beroofd? Bel dan direct 112 en probeer zoveel mogelijk details van de daders te onthouden. Welke kleding dragen ze? Wat is hun uiterlijk? In wat voor auto rijden ze en wat is het kenteken?

(bron: politie)