Politie zet burgers in het zonnetje

Oost-Nederland – Na district IJsselland was het deze week de beurt aan de politiedistricten Twente, Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden om hun burgers in het zonnetje te zetten.

De bijeenkomsten vonden plaatsen in de trainingcentra in Borne en Elst. Daar werden de burgers door de politieleiding bedankt voor hun hulp bij uiteenlopende incidenten met bloemen, een cadeau en een rondleiding in het trainingscentrum. De politieleiding hecht veel waarde aan dit initiatief om burgers te bedanken die de politie hebben geholpen bij hun werkzaamheden. Niet alleen omdat veiligheid een zaak van ons allemaal is, maar zeker ook omdat het bijdraagt aan een goede relatie met de burger. Omgekeerd werd het kijkje in de keuken bij de politie bijzonder gewaardeerd door de burgers.

Twente
In Twente zette districtschef Janny Knol dinsdagavond 4 november tien burgers in het zonnetje. Zij stond stil bij het feit dat politiewerk zonder hulp van burgers bijna onmogelijk is. “Samen alert zijn op veiligheid om samen criminaliteit te voorkomen.”

Heldendaden

Inbreker op heterdaad
In februari betrapte een inwoner van Rijssen een inbreker op heterdaad. Hij heeft de verdachte achtervolgd waardoor deze enige tijd later kon worden aangehouden.

Inbreker op heterdaad
In december vorig jaar was een inwoner van Wierden getuige van een woninginbraak. Hij achtervolgde de verdachten die na een achtervolging en worsteling konden worden aangehouden.

Fietsendieven
Een inwoner van Enschede zag in mei dat drie personen bezig waren met het inladen van fietsen in een busje in het centrum van Enschede. Hij schakelde de politie in die even later de verdachten kon aanhouden.

Auto-inbraak
Een inwoner van Oldenzaal werd in april wakker van geluiden buiten. Vanwege recente inbraken was hij extra alert. Hij is naar buiten gegaan en trof een onbekende persoon in een auto aan. Deze persoon kon worden aangehouden voor meerdere auto-inbraken.

Reanimatie
In mei trof een voorbijgangster in Hengelo een man aan die onwel was geworden. Zonder te aarzelen is ze begonnen met reanimeren. De man kon uiteindelijk met hartslag naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Betrokken burger in diverse situaties
In Enschede is een bewoner in het zonnetje gezet voor diverse keren dat hij hulp verleende! Zo heeft hij een wisseltruc bij een oudere dame voorkomen door er letterlijk tussen te springen. Aan de hand van het kenteken konden de daders worden staande gehouden. Verder heeft de burger gereanimeerd bij een onwelwording en daarmee het leven gered van het slachtoffer. Tot slot heeft hij de wijkagent geattendeerd op een vermoedelijk schennispleger in de wijk. Al met al een heel betrokken burger!

Assistentie bij verkeersongeval
In juli vond een ongeluk plaats op de A35 bij Hengelo waarbij de inzittenden letsel opliepen. Een mede weggebruiker heeft de slachtoffers gestabiliseerd en de hulpdiensten gewaarschuwd.

Fietsendief
Een inwoner van Oldenzaal zag in september dat zijn fiets van achter zijn huis werd weggenomen. Hij is achter de verdachte aangegaan en heeft hem te pakken kunnen krijgen en aan de politie overgedragen.

Winkeldiefstal
In augustus was een man getuige van een winkeldiefstal in Enschede. Hij sprak de verdachte aan en ondanks bedreiging en mishandeling gaf hij niet op en kon de politie de verdachte aanhouden.

Woninginbraak
Een inwoner van Enschede heeft op basis van beschrijving van buurtbewoners, gezocht naar de verdachte van een woninginbraak. Hij trof deze aan en heeft hem, ondanks dat hij werd bedreigd, vastgehouden in afwachting van de komst van de politie.

(bron: politie)