Politie pakt verkeershufters aan tijdens grote controle in Enschede, 200 voertuigen gecontroleerd

Enschede – Donderdag 2 juni heeft de politie een grote verkeerscontrole gehouden in heel Enschede. Doel van de controle was het aanpakken van de zogenaamde “verkeershufters” en het vergroten van de verkeersveiligheid.

Speerpunt van de controle was het controleren van scooters/ bromfietsers. Deze doelgroep rijdt veel zonder rijbewijs, heeft de verzekering niet op orde of rijdt op een opgevoerd voertuig. Uiteraard zijn er ook enkele personenauto’s gecontroleerd op technische staat van het voertuig, verzekering en het hebben van een geldig rijbewijs.

Door middel van het gebruik van motorijders zijn in totaal rond de 200 voertuigen aan de kant gehaald en gecontroleerd. Het viel op dat een groot deel van de gecontroleerde scooterbestuurders niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook was een groot deel van de scooters opgevoerd en was de constructiesnelheid dus te hoog. Dat laatste levert, buiten een boete, ook een zogenaamde WOK (Wachten Op Keuren) melding op aan het RDW. Vanaf dat moment mag er niet meer worden gereden met de scooter en moet hij worden gekeurd door het RDW op de algehele technische staat. Bij 1 scooter was de snelheid zelfs 96 kilometer per uur.

Het rijden zonder geldig rijbewijs kan ervoor zorgen dat een voertuig door de politie, op last van een officier van Justitie, in beslag wordt genomen en wordt verkocht of vernietigd. Dit was gisteren bij 1 automobilist dan ook het geval aangezien hij voor de 4de keer reed zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook is van 1 persoon het rijbewijs ingevorderd.

Dit rijbewijs was al door het CBR ongeldig verklaard. Tegen deze bestuurder is een artikel 9 verbaal opgemaakt wat in een uiterst geval zelfs een gevangenisstraf kan opleveren.1 persoon is aangehouden, omdat hij reed met gestolen kentekenplaten. Deze persoon is overgebracht naar het arrestantencomplex te Borne voor verder onderzoek.

De resultaten van de controle betreffen:
16x rijden zonder geldig rijbewijs
15x overschrijding van de constructiesnelheid (+WOK)
11x Vasthouden mobiele telefoon tijdens het rijden
1x rijden zonder helm
1x rijden in de binnenstad
1x rijden over het fietspad
2x niet tonen ID
2x in beslagname van een voertuig voor technisch onderzoek
1x openstaande boete 1000 euro
4x niet dragen van een autogordel
5x onverzekerd rijden
2x het niet tonen van een rijbewijs
1x het niet tonen van een identiteitsbewijs
1x rijden met een ingevorderd rijbewijs
2x rijden met valse kentekenplaten
1x opgeven van een valse naam
2x het negeren van een driekleurig verkeerslicht