Politie houdt mannen uit Enschede aan die verdacht worden van grootschalige Whatsappfraude

Enschede – Op dinsdagochtend 16 februari zijn twee mannen van 19 en 22 jaar uit Enschede aangehouden als verdachte van oplichting. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige whatsappfraude, marktplaatsfraude en bankhelpdeskfraude. In het rechercheteam, dat deze zaak onderzoekt, zitten naast leden van de districtsrecherche ook gespecialiseerde digitale en financiële rechercheurs. In dit onderzoek werden eerder al diverse geldezels aangehouden. De politie sluit niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen volgen.

In de woningen van beide verdachten zijn doorzoekingen gedaan. Goederen, die mogelijk kunnen bijdragen aan bewijsvoering zijn in beslaggenomen. Bij één adres is een personenauto in beslag genomen. Tevens trof de politie een groot geldbedrag aan en veel waardevolle goederen. Deze goederen komen in aanmerking om ‘afgepakt’ te worden.

Slachtoffers uit het hele land
Bij de politie kwamen afgelopen maanden meerdere aangiften vanuit het hele land binnen van oplichting waaraan deze verdachten kunnen worden gekoppeld. De waarde van het weggenomen geld door deze listige digitale kunstgrepen varieert tussen de 3.000 tot 20.000 euro. Bij het rechercheteam kwamen ook verklaringen van burgers waarbij gepoogd was om ze op te lichten. Zij trapten gelukkig niet in het overtuigende verhaal van de zogenaamde ‘bankmedewerker’ . De trukendoos van de aangehouden verdachten is zeer uitgebreid. Zij maakten gebruik van meerdere digitale methodes om mensen geld afhandig te maken.

Geldezels ingezet
Bij de oplichting zijn meerdere personen betrokken die zijn ingezet als geldezels ( moneymule). Zij stellen hun rekening/bankpas beschikbaar en ontvangen hiervoor een vergoeding. We hebben inmiddels een aantal van hen aangehouden en gesproken.

In het onderzoek komt naar voren dat er nog meer personen betrokken zijn bij deze vorm van criminaliteit. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.