OM eist 7 jaar gevangenisstraf tegen 33-jarige Enschedeër in coldcasezaak overval in Zwolle in 2003

Zwolle – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Enschede.

Hij wordt ervan verdacht een gewelddadige overval in 2003 te hebben gepleegd op een destijds 79-jarige bloemenhandelaar aan de Biltsweg in Zwolle. De verdachte kwam in 2014 in beeld na een match met een DNA-profiel uit de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Vervolgens zijn sporen opnieuw onderzocht door het coldcaseteam Oost-Nederland.

Toedracht
De gewelddadige overval vond plaats in de vroege morgen van 10 juli 2003. De bloemenhandelaar werd door twee onbekende mannen in zijn huis overvallen, mishandeld, met een mes gestoken en vastgebonden met tape. Uiteindelijk ging het tweetal er zonder buit vandoor. In maart 2015 is kort een tweede persoon in beeld geweest. De rechter-commissaris heeft hem in vrijheid gesteld omdat zijn DNA-profiel niet paste bij de sporen.

DNA-match
Het slachtoffer was met tape gebonden aan handen en voeten en op deze tape is DNA aangetroffen. Volgens de officier van justitie is het DNA 11 jaar lang van een onbekende man geweest, totdat begin 2014 het DNA-profiel van de verdachte werd opgenomen in de DNA-databank in het kader van de wet DNA-veroordeelden. Het DNA op de tape komt overeen met het DNA van de verdachte.

Coldcase
De officier van justitie schetste de dilemma’s van coldcases tijdens de zitting. Verdachten worden geconfronteerd met daden uit het verleden terwijl ze inmiddels een nieuw leven hebben opgebouwd. Daartegenover staat echter dat slachtoffers vaak jarenlang nog de gevolgen ondervinden van de feiten. Zoals ook in deze zaak, aldus de officier: “De verdachte is met zijn mededader in de nacht de woning van het slachtoffer ingegaan. Ze hebben hem vastgebonden en, toen hij wakker werd, geslagen en met een mes gestoken. De meest veilige omgeving die iemand heeft, wordt geschonden op het moment dat diegene het meest kwetsbaar is, in zijn slaap. De ernst van de feiten en de impact die de feiten hebben gehad op het slachtoffer, wegen zwaar.’.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 7 jaar passend voor het medeplegen van poging doodslag en het medeplegen van diefstal met geweld.

(bron: Openbaar Ministerie)