OM eist 6 jaar gevangenisstraf voor overvallen in Oldenzaal en Hengelo

Almelo – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar geëist tegen een 41-jarige man uit Enschede. Hij wordt ervan verdacht 2 overvallen te hebben gepleegd eind 2009 op een postagentschap in een kiosk in Oldenzaal en een woonhuis in Hengelo.

De verdachte kwam in beeld bij de politie nadat zijn DNA-profiel in 2013 werd opgenomen in de DNA-databank en dit matches opleverde.

Op 24 november 2009 zou hij samen met twee andere mannen een postagentschap in Oldenzaal overvallen hebben. Volgens de officier van justitie bedreigden zij de eigenaar met een pistool en dwongen hem de kluis te openen, namen staatsloten en geld weg en bonden het slachtoffer vervolgens vast met tape. Het slachtoffer heeft na de overval iedere avond tegen sluitingstijd de angst gehad dat er weer iets zou gaan gebeuren, betoogde de officier. “De overval vond plaats rond sluitingstijd toen de rolluiken al dicht waren en de deur nog open. De eigenaar van de kiosk heeft het nog 3 maanden na de overval volgehouden, maar daarna heeft hij het bedrijf moeten staken vanwege psychische klachten na de overval”.

De 41-jarige man wordt er ook van verdacht op 31 augustus 2009 in Hengelo samen met twee andere mannen een gewapende woningoverval gepleegd te hebben. Omstreeks 4 uur ‘s nachts hebben de daders zich door middel van braak toegang tot de woning verschaft. Daarbij zou de verdachte met zijn mededaders – net als bij de andere overval – gebruik hebben gemaakt van gezichtsbedekking om herkenning te voorkomen. Zij bedreigden de bewoners met vuurwapens en probeerden de mannelijke bewoner – die zich hevig verweerde- met duck-tape en tie-wraps te boeien. Ze doorzochten de slaapkamer nog wel, maar door het verzet van de man en doordat de echtgenote de politie kon waarschuwen, zijn de overvallers zonder buit gevlucht.

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de 41-jarige verdachte beide overvallen medegepleegd heeft, o.a. doordat zijn DNA-profiel overeenkomt met de sporen die gevonden zijn bij beide overvallen: “ In de kiosk is een stuk nylonkous achtergebleven dat als bivakmuts is gebruikt bij de overval in Oldenzaal. En ook op de kleding die gevonden is in de buurt van de woningoverval in Hengelo is DNA aangetroffen dat overeenkomt met deze verdachte en waarop tevens bloedsporen met DNA van het slachtoffer zijn aangetroffen.”

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over 2 weken uitspraak.

(bron: OM)