Extra alcoholcontroles tijdens carnaval

Twente – De politie gaat tijdens het carnaval extra verkeerscontroles houden met name gericht op het gebruik van alcohol. Met deze controles wil de politie de verkeersdeelnemers duidelijk maken dat alcohol en verkeer niet samen kunnen gaan.

Hoe werkt een alcoholtest?
De politie gebruikt alcoholtesters op straat. Een alcoholtester is een apparaat, waar je op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of je alcohol gedronken hebt (er verschijnt dan een P/A, A of F) of dat je gewoon mag doorrijden (als er een P verschijnt).

Als je te veel hebt gedronken, moet je op het politiebureau een ademanalysetest doen. Op basis daarvan maakt de politie het proces-verbaal. Je bent namelijk strafbaar als je met teveel alcohol op achter het stuur kruipt. Zowel in de auto als op de scooter en fiets.

Wie mag gecontroleerd worden?
De politie is niet verplicht om selectieapparatuur te gebruiken. Als je naar het gebruik van alcohol ruikt of als het aan je gedrag te merken is, dan kan dit ook al voldoende zijn voor een nader onderzoek. Bij grootschalige controles gebruikt de politie een zogenaamde ‘sniffer’ waarmee de politie nog sneller alcoholgebruik kan constateren.

Wanneer is alcohol strafbaar?
In sommige gevallen is het strafbaar om alcohol te drinken. Onderstaand vind je een opsomming:

● Als je auto rijdt terwijl je teveel gedronken hebt.
● Als je op je (brom)fiets rijdt terwijl je te veel gedronken hebt.
● Als je je asociaal of vervelend gedraagt op straat (openbare dronkenschap).
● Als je alcoholische drank koopt of bij je hebt terwijl je nog geen 18 jaar bent. Vanaf 1 januari 2014 mag je onder de 18 jaar geen alcohol kopen of bij je hebben.

Hoeveel alcohol mag ik drinken als ik nog een fiets of brommer moet besturen?
Laten we beginnen met te zeggen dat het sowieso niet verstandig is om met alcohol op achter het stuur te kruipen. Of dat nou op de fiets, met de scooter of met de auto is.

Daarom is er ook een maximum gesteld aan hoeveel een bestuurder mag drinken. Hoeveel? Dat hangt ervan af of je een gewone bestuurder bent, of een beginnend bestuurder. Het is niet precies te zeggen hoeveel je mag drinken, omdat de impact van alcohol op iedereen anders is. Dat hangt onder andere af van je bouw, je gewicht en je geslacht. Om een indicatie te geven: als gewone bestuurder mag je (ongeveer) 2 glazen bier drinken, als beginnend bestuurder hooguit 1 glas bier.

Krijg ik straf als ik dronken op de fiets zit?
Ja, je kunt een bekeuring of een rijverbod krijgen voor het rijden onder invloed, ook als fietser. Als fietser mag je ongeveer twee glazen alcohol drinken. Dit komt overeen met 0,5 promille.

(bron: politie)