33-jarige man uit Enschede aangehouden voor oproepen tot geweld tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel

Enschede – Donderdag zijn twee nieuwe verdachten aangehouden voor bedreiging van en opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Een van hen is de beheerder van een kanaal in berichtendienst Telegram, waarbinnen hij zelf ook het eerste opruiende bericht plaatste in een groepschat.

Het kanaal en de bijbehorende groepschat werden beheerd door een account dat door de politie is herleid op een 33-jarige man uit Enschede. Dit account plaatste ook het eerste bericht, waarin werd opgeroepen bij het slachtoffer bakstenen door de ruit te gooien. Hij deelde daarbij ook het adres van het slachtoffer.

De andere verdachte, een 47-jarige man uit Den Haag heeft op internet gedreigd met een geweldsmisdrijf tegen het leven van de RIVM-directeur. Ook stond hij tijdens de eerdere rechtszaak tegen twee andere verdachten buiten voor de ingang van de rechtbank. Daar riep deze man, direct na de veroordeling van de andere verdachten, dat de RIVM-directeur begraven moest worden, “Van Dissel, wij staan klaar”. Het Openbaar Ministerie ziet ook dit als een doodsbedreiging.

Langer vast
Beide verdachten zijn vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris en blijven 14 dagen langer in voorarrest. De man uit Den Haag zal op 2 juni om 13.30 uur al voor een politierechter moeten komen. Het onderzoek naar man uit Enschede en zijn online activiteiten loopt nog, hij zal zich op een later moment moeten verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat nog meer mensen zullen worden aangehouden vanwege de bedreigingen en oproepen tot geweld.