28-jarige veelpleger uit Enschede aangehouden

Enschede – De politie heeft 11 augustus een 28-jarige Enschedeër aangehouden voor winkeldiefstal. De 28-jarige is een veelpleger en is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Rond 20.00 uur betrappen medewerkers van een supermarkt aan de Noord Esmarkerrondweg een winkeldief. De man heeft koffie meegenomen zonder dit af te rekenen. Gealarmeerde agenten houden de man, een 28-jarige Enschedeër, aan en brengen hem over naar het Politie Arrestantencentrum. Onderzocht wordt of de 28-jarige verantwoordelijk is voor meer winkeldiefstallen, waaronder een diefstal uit de supermarkt aan de Zonstraat.

Wat is een Veelpleger?

Veelplegers, stelselmatige daders, notoire recidivisten, draaideurcriminelen: het zijn allemaal benamingen voor mensen die herhaaldelijk in de fout gaan. Het gaat om een relatief kleine groep criminelen die zich schuldig maakt aan een groot gedeelte van de misdrijven zoals winkeldiefstal, autokraken, woninginbraak, straatroof en geweld.

Door de frequente criminele activiteiten van deze veelplegers wordt direct schade berokkend aan burgers. Dit heeft een negatieve invloed op het algemene veiligheidsgevoel. Daarom is de aanpak van veelplegers een landelijke prioriteit van politie en OM.

Veelplegers worden geregistreerd op een zogenaamde veelplegerslijst en in verzekering gesteld wanneer zij op een nieuw vergrijp worden betrapt. Daarbij worden ook acuut recidivegevaar en leefwijze van de betrokkene als selectiecriteria gehanteerd. Het streven is veelplegers in voorlopige hechtenis te houden tot de zitting.

(bron: politie)