Voetjesactie maakt bewoners alert op woninginbraken

Enschede – Om het aantal woninginbraken terug te dringen en te voorkomen heeft de politie dinsdag 3 september in Enschede een inbraakpreventieactie gehouden waarbij zogenaamde ‘witte voetjes’ zijn achtergelaten. De politie ging samen met externe partners als de woningbouwvereniging en handhavingmedewerkers van de gemeente de wijken Laares, Lasonder en ’t Zeggelt in.

De zogenaamde ‘witte voetjes’ zijn flyers met inbraakpreventietips die worden achtergelaten bij woningen waar inbrekers gemakkelijk binnen kunnen komen. Dit zijn woningen waar bijvoorbeeld de schuurdeuren niet zijn afgesloten, ramen open staan of kostbare bezittingen duidelijk in het zicht liggen. Op het ‘witte voetje’ staat de tekst: “Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…Als u uw huis verlaat of even niet kunt opletten: ramen en deuren sluiten!”

In boevenpak de wijk in

Bij de preventieactie in Enschede waren twee personen in zwart-wit gestreept boevenpak gekleed om zo extra aandacht te vragen voor de actie. In totaal werden in de wijken 150 woningen gecontroleerd. Opvallend was dat bij 80 woningen de tuinpoort niet was afgesloten en inbrekers zonder moeite, buiten het zicht, hadden kunnen inbreken.

Bij veel van deze woningen werd in het directe zicht een ladder aangetroffen. Deze maken het voor potentiële inbrekers makkelijk om via een openstaand raam alsnog via de bovenverdieping het huis te betreden.

In drie gevallen maakte de bewoners het inbrekers wel heel gemakkelijk. In deze woningen was niemand aanwezig maar bleek de achterdeur onafgesloten en lagen waardevolle spullen als laptops en autosleutels zo voor het grijpen. Uiteraard is ook in deze woningen een ‘wit voetje’ achtergelaten om de bewoners te attenderen op het belang van inbraakpreventie.

Bewust maken

De politie hoopt met de actie mensen bewust te maken van hun eigen gedrag. Daarom werd ook tijd genomen om met bewoners in gesprek te gaan en uitleg te geven over de actie. Dit leverde begrip en veel positieve reacties op.

Het laatste 112-nieuws uit Enschede rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Enschede! Volg ons ook op Facebook!

Geef een reactie