Tot 10 jaar cel geëist voor drugshandel en voorbereiden aanslag
Oost-Nederland – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft donderdag 30 januari voor de rechtbank in Almelo tot 10 jaar celstraf geëist tegen vier mannen uit Enschede en Almelo voor betrokkenheid bij onder meer drugshandel. Bij een inval in een ‘inpakhuis’ aan de Vlierstraat in Enschede zijn op 20 oktober 2018 vier kilo amfetamine (MDMA), meer dan 30.000 pillen en meer dan 5000 lsd-strips gevonden.
Politie en OM waren het inpakhuis op het spoor gekomen doordat ze al enige tijd in staat waren mee te kijken met versleutelde berichten die verdachten via de chatapp Ironchat aan elkaar verstuurden. Op 6 november 2018 maakten politie en OM tijdens een persconferentie bekend dat hun experts erin waren geslaagd toegang te krijgen tot dit versleutelde berichtenverkeer en het te ontcijferen.
Een van de verdachten, een 28-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats, staat behalve voor drugshandel ook terecht voor het voorbereiden van een aanslag. De 28-jarige veronderstelde – ten onrechte – dat leden van de motorclub Satudarah de politie hadden getipt over het inpakhuis, en dat dit had geleid tot de inval.
Uit de onderschepte apps blijkt dat de 28-jarige daar zo boos over was dat hij een andere verdachte, een 32-jarige man uit Almelo, vroeg of hij tegen betaling bereid was auto’s op te blazen, door zaken heen te schieten en/of er handgranaten naar binnen te gooien. Er werd gesproken over gerichte acties tegen een growshop en een café dat werd bezocht door leden van Satudarah.
In diezelfde periode probeerde de 28-jarige via de chatapp een automatisch vuurwapen en handgranaten te regelen. Hij schreef onder meer: ‘Ich mus pangpang haben.’ Kort daarop vroeg hij aan een andere verdachte (een 24-jarige man uit Enschede) naar de adressen van (zaken van) leden van Satudarah. Deze voorbereidingen waren reden voor politie en OM om de ‘meekijkoperatie’ bekend te maken; ze wilden zo vergeldingsacties voorkomen.
Tegen deze 28-jarige verdachte is een celstraf van 10 jaar geëist. De officier vindt dat uit de informatie die via de app is verstuurd ‘overduidelijk valt af te leiden’ dat de verdachte van plan was een aanslag te plegen, en acht dat feit zo voldoende bewezen. De 28-jarige is ook degene geweest die de handel vanuit het pand aan de Vlierstraat aanstuurde, volgens de officier. “Hij is bij alle delicten betrokken, hij verdient grote sommen geld, en de Vlierstraat lijkt slechts een klein onderdeel van zijn drugshandel. Ook na de ontdekking is hij gewoon doorgegaan. Daarom vraag ik voor zijn aandeel in de drugshandel meer straf dan voor de anderen.”
Tegen de drie andere mannen (29, 32 jaar en 44 jaar) zijn celstraffen geëist van vijf jaar. Volgens de officier vormden zij samen met de 28-jarige een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighield met drugshandel vanuit het pand aan de Vlierstraat – de woning van de 44-jarige verdachte. Daar werden drugs gedropt, ingepakt, opgehaald en naar het buitenland gebracht of verzonden. De 32-jarige is ook witwassen ten laste gelegd.
Voor de strafzaak zijn in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken. De zaak wordt vervolgd op 4 en 7 februari en op 5 maart. Die dag staan een vijfde en zesde verdachte terecht, onder wie de 24-jarige verdachte uit Enschede.
(Bron: OM)