‘Molotovcocktail bij moskee in Enschede was terroristische aanslag’

Enschede – Het Openbaar Ministerie verdenkt een 33-jarige man uit Enschede, die een molotovcocktail zou hebben gegooid naar de moskee, van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk.

Zaterdagavond even na half tien werden er molotovcocktails gegooid naar een moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. In de moskee waren op dat moment mensen aanwezig, onder wie kinderen. Hierdoor is bij de poging tot brandstichting gevaar voor personen ontstaan.

Een 33-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. In zijn huis is een doorzoeking geweest. Vermoedelijk zijn meer mensen bij de poging tot brandstichting betrokken. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Het OM is van mening dat hier sprake is van een poging brandstichting met een terroristisch oogmerk, of van het voorbereiden of bevorderen van brandstichting met een terroristisch oogmerk. Van een terroristisch oogmerk is sprake als de verdachte de bedoeling heeft gehad om een deel van de bevolking vrees aan te jagen. Dit is volgens het OM het geval. Het Openbaar Ministerie treedt op gelijke wijze op tegen iedereen die met een terroristisch oogmerk gewelddadige handelingen voorbereidt of uitvoert.

Het OM is van mening dat de verdachte langer vast moet blijven, op grond van de ernst van het feit, het gevaar voor herhaling en het onderzoeksbelang. De verdachte is vandaag voorgeleid bij de rechter commissaris, die de vordering van het OM heeft toegewezen en de verdachte voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld.

(bron: OM)
(foto: 112Twente | www.112Twente.nl)

Het laatste 112-nieuws uit Enschede rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Enschede! Volg ons ook op Facebook!